Nadszedł koniec KULINARNYCH PODRÓŻY w tym roku szkolnym. Uczniowie uczestniczący w zajęciach mieli okazję spróbować swoich sił, jako kucharze przygotowując samodzielnie różne pyszne smakołyki. Uczestnicy poznali przepisy i według nich wykonali różne znane i nieznane im potrawy, pochodzące z różnych zakątków Europy i Polski: placuszki z kalafiora, placuszki z kaszy jaglanej i jabłek, racuszki z jabłkami, koktajl owocowo -jogurtowy, sałatkę owocową, gofry z bitą śmietaną i owocami, bożonarodzeniowe pierniki, warzywa i owoce zapiekane w cieście francuskim, pizzę. Na zakończenie dzieci przygotowały przesmaczny deser truskawkowy, który oczywiście zniknął z miseczek w mgnieniu oka! W trakcie kulinarnych podróży, dzieci nauczyły się również rozpoznawania i bezpiecznej obsługi przyborów kuchennych, takich jak noże, obieraki, deski do krojenia, miarki, cedzaki itp. oraz urządzeń kuchennych: mikser, sokowirówka, wyciskarka wolnoobrotowa, blender. Podczas zajęć uczestnicy nabywali również umiejętność właściwego gospodarowania produktami spożywczymi i ich przechowywania. Zajęcia cieszyły się dużym powodzeniem, więc może doczekamy się kucharki albo kucharza światowej sławy? Jedno jest pewne! Mamo! Tato! Macie chętnych do współpracy pomocników w kuchni!
Zdjęcia przedstawiają uczniów podczas zajęć koła zainteresowań: KULINARNE PODRÓŻE
Czytaj więcej...